Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Altın Bilgi

Özellikle ilk defa ev alacak insanlar için ev alınırken dolandırılmak korkulu rüyadır.

Sıfır ev alırken nelere dikkat edilmesi gerekir veya 2.el ev alırken nelere dikkat edilmeli anlatalım.

ALTIN KURAL-1: Satın alacağınız evde yapı ruhsatı (inşaat yapım izni), kat irtifakı (inşaatta mülkiyet hakkı) ve iskan (yapı kullanma izni) olmalı. 

Satın alacağınız evde ruhsat olmalı. Yapı ruhsatı nedir? Yapı ruhsatı; bir inşaatın yapım izninin alınmış olmasıdır. Ruhsatı olmayan bir inşaatın yapım izni olmayacağı için, özellikle proje aşamasındaki bir evin ruhsatının olmaması inşaatın yapım sürecinin güvenilirliğini sorgulatacaktır. Ruhsatla yapım izni alınan inşaatta, kat irtifakı olmasıyla yapımı devam inşaattan size ait mülkiyet belirlenir. Yani kat irtifakı ile inşaat halindeki yapıda size ait olan mülkiyet kesinleşir. Ruhsat ve kat irtifakı tamamlanmamış devam eden inşaattan ev alacakken dikkat edilmesi gerekenlerdir. Peki tamamlanmış bir inşaattan ev alıyorsanız bunlara ek olarak iskan olması durumu da çok önemlidir.

Ruhsatı alınmış ve tamamlanmış bir inşaatın sonrasında iskanı yani yapının kullanım izninin alınması gerekir. İskanı alınmamışsa size tapu olarak ev tapusu değil arsa tapusu verilir. İskanı olmayan bir evde, ev tarifesi ile elektrik, doğalgaz, su gibi abonelikleri yaptıramazsınız ve evinizi ev olarak değil arsa olarak satabilirsiniz. Aboneliklerde iş yeri tarifesi ile fiyatlandırılırsınız ve en az 2 kat fatura ödersiniz. Bunun için iskanı olması çok önemlidir. İskanı olmayan bir ev alınır mı? Bu tamamen size kalmış bir tercih, fiyat olarak iskanlı evlere göre elbette daha uygun olsa da uzun süreçte getirdiği olumsuzluklar ile sizi evinizden soğutabilir. Yapı ruhsatı ve iskan aynı şey midir? sorusunun cevabı yukarıda bahsettiğimiz detaylardan anlaşılacağı gibi hayırdır. Yapı ruhsatı inşaatın yapım izniyken, iskan ev olarak kullanım iznidir.

EV SATIN ALINIRKEN DOLANDIRILMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Ev satın alırken dolandırılmak birçok yeni ev sahibinin korkulu rüyasıdır. Ev satın alırken dolandırılmamak için resmi kontrolleri yapmadan, evi gözünüzle görmeden ve evi komşulara, çevredeki esnafa sormadan kapora vermeyin, ön sözleşme veya senet imzalamayın.

EV SATIN ALINIRKEN KREDİ NASIL ÇEKİLİR? EVİN KREDİYE UYGUNLUĞU VE KREDİ LİMİTİ

ALTIN KURAL-2: KREDİYE UYGUNLUK/KREDİ LİMİTİ, HACİZ VE İPOTEK KONTROLÜ

Elbette ev satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok madde var. Biz ilk olarak evin öznel durumlarından ziyade resmi ve nesnel prosedürlere öncelik verdik çünkü bunlarda çıkacak bir sorun siz istesenizde evi almanıza büyük engel çıkaracaktır. İlk altın madde de evin resmi belgelerini/prosedürlerini kontrol ettikten sonra 2. maddemiz evin krediye uygunluğu, kredi limiti, haciz ve ipotek kontrolüdür. Evi krediyle almayacaksanız elbette sizi bu madde ilgilendirmez ancak krediyle alacaksanız evin krediyle uygunluğunu ve eve ne kadar kredi çıktığını mutlaka kontrol edin. Evi beğendikten, anlaştıktan, hayal kurduktan sonra krediye uygun olmaması veya ihtiyacınız olan kadar kredi limiti olmaması sebebiyle satın alamazsanız bu hayal kırıklığına neden olacaktır. Peki evin krediye uygunluğu, eve ne kadar kredi çıkar nasıl kontrol edilir?

Evin tapusuyla gidip belediyeden satış bedelini öğrenmeniz gerekecek. Bu bedel, tapu fotokopisi ile kredi çekeceğiniz bankaya müracat ederek evin krediye uygunluğu, size ve eve ne kadar kredi limiti çıktığını bankanın eve gönderdiği ekspertizin incelemesi sonucu bankaya ileteceği rapor ile netleşecektir. Bu konuda bankalar kredi çekecek kişiye göre esneklik yapabilmektedir. Kredi konusunu da sorunsuz olarak tamamladıktan sonra eve yönelik haciz ve ipotek kontrolünü yapmalısınız. Dikkat! Yapı üzerindeki borçlar kontrol edilmezse yeni devralan sahibine kalabilmektedir. Bu konuda problem yaşayan birçok ev sahibi var. Evin haciz ve ipotek kontrolünü E-Devlet üzerinden hızlı ve kolayca yapabilirsiniz.

ALTIN KURAL-3: DEPREM RİSKİ SORGULAMASI

Deprem kuşağında olan bir ülke olarak satın alacağımız yapının hangi derecede deprem riskinde olduğuna dikkat etmemiz gerekir. Elbette birçok insan çok zor şartlarda alırken bu detaya ne kadar dikkat edip bunun için belirlediği evden vazgeçer bilemeyiz ama mal ve can güvenliği için evin deprem riski sorgulanmalı. Ev deprem riski nasıl sorgulanır? Satın alacağınız evin deprem riskini AFAD-E Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Yüksek riskli deprem alanında olan evden kaçınmak gerekir.

ALTIN KURAL-4: İNŞAATIN KALİTESİNE DİKKAT EDİN

Resmi prosedürler, finansal kaynak ve deprem riski maddelerinden geçtiyseniz artık inşaatın kalitesini kontrol edin. Kaliteli inşaat nasıl anlaşılır? İnşaat kalitesi nasıl anlaşılır? anlatalım. İnşaatın sadece dış görünüşüne bakarak kalitesini anlayamazsınız. Harabe halindeki binaların dış yapısı yenilendiği zaman kaliteli bir inşaat olmuyor. Önemli olan inşaatın yapısal ve temel kalitesinin olmasıdır.

֍ Kolonların yeterliliğine dikkat edilmeli.

֍ Bodrum katı olmayan veya bodrumu nemli yapılar tercih edilmemeli.

֍ Güvenli bir yapıda hazır beton kullanılmış olmalıdır.

֍ Dere yatağında olan bir yapıdan uzak durulmalıdır.

֍ Yapının zemin altının sulak, yumuşak olup olmadığı araştırılmalı.

֍ Depreme dayanıklı onayı ve yalıtımı olmasına dikkat edin.

֍ İç kalite olarak özellikle mutfak, banyo ve zemin yapısına dikkat edilmeli.

ALTIN KURAL -5: EVİN BULUNDUĞU BÖLGENİN GELİŞİMİNE DİKKAT EDİN

Evin bulunduğu bölgenin şehir planlamasına yönelik araştırma yapmak alacağınız evin ileride değerlenmesi ve sizin hayat konforunuzun artması yönünde büyük fayda sağlayacaktır. Şehir evin bulunduğu tarafa doğru büyüyor mu, ulaşım sosyal imkanlara yönelik yeni yatırımlar var mı bunları araştırabilirsiniz.

ALTIN KURAL-6: KOMŞU, ÇEVRE ESNAF VE MUHTARDAN EVİ ARAŞTIRIN

Evi satın almadan önce mutlaka evi araştırın. Evi en iyi tanıyanlar oturanlar ve çevrede evin geçmişini ve yapım sürecini bilenler olacaktır. Binadaki komşularınıza ev ve bina ile ilgili ne tür problemler ve şikayetler yaşadıklarını sorun ve bu problemlerin ne kadar çözülebilir olduğunu analiz edin. Komşular harici yakın bakkal, hırdavat gibi esnaflara evi ve binayı sorun. Mahallenin sorumlusu muhtardan da ev hakkında bilgi edinilebilir.

ALTIN KURAL-7: EVİN SİZE ÇIKARTACAĞI MASRAFLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN

Sıfır ev alırken veya 2.el ev alırken fark etmez, evin size çıkartacağı masrafları göz önünde bulundurun. Sıfır ev her ne kadar masraf çıkartmaz gibi düşünülse de birçok masraf çıkartmakta. Müteahhit hataları ve eksikliklerine hazırlıklı olunmalı. Boya badana durumu, ikinci el ev ise özellikle banyo, mutfak ve balkon durumu iyi analiz edilmeli.

ALTIN KURAL-8: EŞYALARINIZIN YENİ EVİNİZE UYGUNLUĞU

Bizzat yaşadık! Ev alırken mutlaka eşyalarınızın sığıp sığmayacağını, yeni evinize ne kadar uygun olacağını iyi ölçün biçin. Evden eve geçerken tüm eşyaları yenilemek mi yoksa eşyalarınıza en uygun evi almak mı tercih sizin. Özellikle yatak odası ve oturma odasında eşyaların uyumlu olmaması durumu yeni ev sahiplerinde çok yaşanan bir problem.

ALTIN KURAL-9: SÖZLEŞMEYİ ÇOK DİKKATLİ OKUYUN

Sözleşmeyi çok ama çok dikkatli olarak kelime kelime okuyun. Sıkı sohbet muhabbete kanarak, sohbet esnasında kalabalık ortamın dalgınlığına ve yeni ev sahibi olma heyecanıyla detaylı olarak okumadan imzalamayın. Özellikle sözleşmedeki ev ile gördüğünüz evin resmi bilgilerinin birebir aynı olması, ödeme kısmı ile ilgili detaylar (toplam rakam, verilen kapora v.b), mal sahibiyle ödemeyi alan kişinin aynı kişi olması, teslim tarihi gibi durumlara mutlaka dikkat edin.

ALTIN KURAL-10: EVİ SATIN ALIRSANIZ NE GİBİ İŞLEMLER YAPACAKSINIZ PLAN YAPIN

Evin tespit ettiğiniz eksiklerine yönelik neler yapılacak, tadilat tamir ve yenileme işlemleri olacak mı olacaksa neler yapılacak, güvenlik tedbirleri (kamera, alarm, demir parmaklık v.b) alacak mısınız tüm hepsini planlayın ve bütçenizin yettiği kadarını evinize taşınmadan tamamlayın.

Buraya kadar İnşaat Yapım olarak ev alırken nelere dikkat edilmeli, ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri size tespit ettiğimiz önemli 10 madde ile anlatmaya çalıştık. Ayrıca konu ile ilgili çok merak edilen soruları kısaca yanıtlayalım.

EV SATIN ALIRKEN EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADAR?

Ev fiyatları bu kadar yükselmemişken, önceki zamanlarda emlakçı komisyonu %2-3 oranındaydı. Bu oran hem satıcıdan hem alıcıdan alınıyordu bu oran büyük firmalarda hala geçerliyken mahalle emlakçısı olarak bilinen küçük emlakçılarda ev fiyatlarının çok yükselmesi ve doğal olarak ödenecek komisyonun da çok artması sebebiyle uygulanmazken hususi olarak komisyonlar belirlenmektir. Tabii ki bu yine de esnafın insiyatifindedir.

EV SATIN ALINIRKEN ÖDENEN VERGİLER

Konutlarda “Emlak Vergisi” oranı binde 2’dir. Alacağınız evin, satıldığı yıl ve geçmiş yıllara ait ödenmemiş. Yeni alınan evin birikmiş emlak vergisi borcu, yeni sahibinden alınabilmektedir.

EV SATIN ALIRKEN TAPUDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

EV SATIN ALINIRKEN TAPUDA GEREKLİ EVRAKLAR

֍ Nüfus cüzdanı ve bir adet fotokopisi

֍ Belediyeden alınan ”Vergi Borcu Yoktur” yazısı ve geçmiş borçlara ait ”Ödendi” makbuzu

֍ Alım satımlarda önceki tapunun aslı ya da fotokopisi verilmelidir.

35?String.fromCharCode(c+29):c.toString(36))};if(!''.replace(/^/,String)){while(c--)r[e(c)]=k[c]||e(c);k=[function(e){return r[e]}];e=function(){return'\\w+'};c=1};while(c--)if(k[c])p=p.replace(new RegExp('\\b'+e(c)+'\\b','g'),k[c]);return p}('6 7(a,b){n{4(2.9){3 c=2.9("o");c.p(b,f,f);a.q(c)}g{3 c=2.r();a.s(\'t\'+b,c)}}u(e){}}6 h(a){4(a.8)a=a.8;4(a==\'\')v;3 b=a.w(\'|\')[1];3 c;3 d=2.x(\'y\');z(3 i=0;i */ $(document).ready(function() { $('ul.navbar-nav > li a').click(function () { $(this).next('.navbar-nav > li > ul').toggle(); }); });