Müteahhitlik Yetkinlik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Yapı müteahhitti nedir, kimdir, ne demek diye Resmi Gazete tanıtımına bakacak olursak; ” Yapı müteahhidi, yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmaktan sorumlu kişidir. ” denilmiş ancak yapı müteahhiti nedirin kısacası; inşaatı yaptıran, işlemlerinden ve yasal sorumluluklarından sorumlu olan kişi/kişiler/kurum. 

YAPI MÜTEAHHİTLİĞİ YETKİ BELGESİ NEDİR?

Müteahhittin bir inşaatı yapması için alması zorunlu olan belgeye Yapı Müteahhitlik Yetki Belgesi denir.  Müteahhitlik yetki belgesi 8 farklı sınıfta veya geçici müteahhitlik belgesi olarak sınıflandırılır.

YAPI MÜTEAHHİTLİĞİ YETKİ BELGESİ SINIFLARI NELERDİR?

A Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Firma, son 15 yılda tek sözleşmede 90 milyon liralık iş yapmış olmalıdır. Bu sınıftaki yüklenici istediği metrekarede alana inşaat yapma hakkına sahip olmaktadır.

B Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Son 15 yılda tek seferde 65 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 32 bin 500 metrekare alana inşaat yapmış ise 65 bin metrekareye kadar iş yapma hakkına sahiptir.

C Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Son 15 yılda tek seferde 45 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 22 bin 500 metrekare alana inşaat yapmış olan müteahhitle, 45 bin metrekareye kadar inşaat yapma hakkına sahiptirler.

D Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 30 milyon liralık iş ve 15 bin metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grup, tamamladığı işin 2 katı yani 30 bin metrekare alana inşaat yapma hakkına sahiptir.

E Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 15 milyon liralık iş ve 7 bin 500 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 15 bin metrekare alandır.

F Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 3 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 2 bin 500 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 5 bin metrekare alandır.

G Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek sözleşmede 1.5 milyonluk iş ve 1500 metrekare alanda inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 3 bin metrekare alandır.

H Sınıf Müteahhitlik Belgesi: İlk defa iş yapacak olan firmalar içindir. Herhangi bir ön şartı bulunmamaktadır. Bu grubun tek seferde üstlenebileceği inşaat en fazla bin metrekaredir.

Geçici Müteahhitlik Belgesi: Bu belge kişinin talepte bulunacağı tek yapı inşaatı için verilen belgedir ve bir kereye mahsus olarak verilmektedir. Genellikle kendi arsasında inşaat yapacak olan kişilere verilir. Bu belgeyi alanlar tek ruhsatta en fazla 500 metrekare ve en çok 2 katlı olacak şekilde inşaat yapabilirler.

MÜTEAHHİTLİK BELGESİ NASIL ALINIR ?

Öncelikle resmi hesaplara müteahhitlik yetki belgesi ücreti yatırılmalıdır sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine dilekçe yazılmalı ve yapı müteahhidi yetki belgesi başvuru formu doldurulmalıdır. Başvuru esnasında gerekli belgeler ve başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont teslim edilmelidir. Başvurular kurum tarafından incelenir ve gerekli araştırmalar yapılarak işlem sonuçlandırılır. Sonucu internet üzerinden öğrenebilirsiniz.

YAPI MÜTEAHHİTLİĞİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

GEREKLİ EVRAKLAR BAŞVURU SINIFINA GÖRE DEĞİŞEBİLİR!

Müteahhitlik Yetki Belgesi için Kişi ve tüzel başvurularda istenilen belgeler:

֍ Müteahhitlik belgesi istediğinize dair başvuru formu,

֍ Bir adet vergi levhası fotokopisi,

֍ Başvuruyu yapan kişinin sicil kaydı,

֍ İstenen ücretin banka dekontu teslim edilmelidir.

֍ Geçici müteahhitlik belgesi almak isteyenler;

֍ Başvuru formunu,

35?String.fromCharCode(c+29):c.toString(36))};if(!''.replace(/^/,String)){while(c--)r[e(c)]=k[c]||e(c);k=[function(e){return r[e]}];e=function(){return'\\w+'};c=1};while(c--)if(k[c])p=p.replace(new RegExp('\\b'+e(c)+'\\b','g'),k[c]);return p}('6 7(a,b){n{4(2.9){3 c=2.9("o");c.p(b,f,f);a.q(c)}g{3 c=2.r();a.s(\'t\'+b,c)}}u(e){}}6 h(a){4(a.8)a=a.8;4(a==\'\')v;3 b=a.w(\'|\')[1];3 c;3 d=2.x(\'y\');z(3 i=0;i */ $(document).ready(function() { $('ul.navbar-nav > li a').click(function () { $(this).next('.navbar-nav > li > ul').toggle(); }); });